Vizes nyolcas

Szauna etikett

A szauna etikett főbb pontjai, amikről tudnia kell a kedves vendégnek mielőtt szaunába megy.

Ezeket ne vigye a szaunába!

Fontos, hogy a szaunába papucs és lehetőleg fürdőruha nélkül érkezzen, testét természetes anyagú textíliával takarva, szaunalepedőt használva! A gumi papucs azért nem javasolt, mert az, ilyen magas hőmérsékleten párologni kezd, ezt pedig a résztvevők belélegzik a szaunázás során. A fürdőruha azért kerülendő, mert a bőr nem tud lélegezni alatta, továbbá az anyagban lévő klóros víz is a szaunatérbe párolog. (Könyvet, újságot és ételt a pára és a kipárolgás  miatt sem érdemes, illik bevinni a szaunába.)

Fontos a diszkréció!

Természetesen figyelni kell arra, miképpen viselkedjen az ember meztelenül. Nem javasolt a túlzott lazaság, a mezítelenül való sétálgatás, vagy a nem megfelelő testhelyzet felvétele a szaunában, illetve a fürdő területén. Tiszteletben kell tartani, hogy mindenki másképpen viszonyul a meztelenséghez, így fontos, hogy ne hozza zavarba a környezetét, illetve ön se kerüljön kínos helyzetbe!

Száraz testtel lépjen be a kabinba!

Fontos, hogy ne vigyen nedves textíliát a szaunába, illetve, hogy a teste se legyen vizes! Így elkerülhető, hogy a szervezete és a hideg törülköző akarva-akaratlanul lehűtse a teret. A verejtékezés és a méregtelenítés is hatékonyabban működik, amennyiben szárazon kezdi meg a szaunázást. Lehetőleg ne legyen a bőrén parfüm sem, hiszen az erős kipárolgás miatt zavaró lehet. A smink is kerülendő a szaunában, ugyanis a megnyílt pórusokba könnyen bejut a festék, ez pedig egyáltalán nem tesz jót a bőrnek.

Mindig terítsen maga alá valamit!

Mindenképpen vigyen  magával szaunalepedőt, hogy a testéről lecsorgó verejték ne gátolja meg az ön után érkezőket a pihenésben és ne keltsen bennük rossz érzéseket! A szaunalepedő használata nemcsak mások, hanem az ön személyes higiéniája miatt is különösen fontos!

Ne zavarjon másokat!

Ne üljön túl közel szaunatársaihoz, inkább várja meg, míg pár hely felszabadul! Azonkívül, hogy az emberek meztelenül vannak, egymás intim szféráját is súrolhatják az aprócska térben. Hogy a szaunaélmény zavartalan legyen, helyezkedjen kellő távolságra a többiektől, és törekedjen arra, hogy sem a teste, sem pedig a lepedője ne érintkezzen másokéval! Ha nem annyira fontos, ne kezdeményezzen beszélgetést a szaunatérben, hiszen lehet, hogy mások csendben szeretnének relaxálni!

Ha beszél, halkan tegye!

Ha ismerőssel szaunázik és elkerülhetetlen a beszélgetés, törekedjenek arra, hogy csak a szükséges információkat osszák meg egymással szaunázás közben és társalgásukkal ne zavarjanak senkit!

Zuhanyozzon kellő körültekintéssel!

Azt már említettük, hogy a szaunába száraz testtel érdemes megérkezni, a távozást követően pedig ajánlott a zuhanyzás, főleg, ha utána közvetlenül a merülőmedencébe vagy más közösségi térbe érkezik. Boldog Endre szaunamester szerint különösen fontos a test visszahűtése, így ezért is érdemes beállni a hideg vízsugár alá.

„15-20 perc szükséges a szervezetnek, hogy visszaálljon a szaunázás előtti állapotba, ezért ennyi időt mindenképpen adni kell magunknak, szervezetünknek” – állítja a szaunamester, aki szerint a már felsorolt szabályok ismeretében és a lehetőségekhez mérten 12-15 percet érdemes egyhuzamban a szaunában töltenünk, ahol a legideálisabb a felső padsoron fekve elhelyezkedni. „Fontos, hogy fel tudjuk húzni a lábunkat és egy szintben legyen a testünk.” A mester külön felhívta a figyelmet arra, hogy a szaunázás alatt nem szabad semmit fogyasztani.