Vizes nyolcas

Hírek

Vége a strandszezonnak a Postáson

Az augusztus 20. körüli esőzések országszerte a nyár, a strandszezon végét jelzik. A Postás idei szezonja is a végéhez közelít, amit kicsit előre hozott az augusztus 22-i heves esőzés miatti csapadékkal kevert szennyvízbeömlés. A regionális egyesített csatornarendszer túlterhelődött, és a nagyobb baj elkerülése miatt, ilyenkor a Dunába vezetik a csapadékkal hígult szennyvizet. A BFKH Népegészségügyi Főosztálya fürdési tilalmat rendelt el a Postás strandon.

Ezzel az idei strandszezon le is zárult, mert a Postás strand augusztus 29-ig kapta meg a működési engedélyt. A fürdési tilalom feloldásához  két vízmintavétel szükséges, amelyek között több napnak kell eltelnie.  Ezek laboratóriumi eredménye pedig nem készül el augusztus 29-ig.
Augusztus 22-én este 19:15-kor értesítette a DMRV az önkormányzatot, hogy az RSZ-1-es átemelőnél bekapcsolt a szivattyú. Ez akkor következik be, amikor Dunabogdány, Tahitótfalu, Leányfalu és Szentendre egyesített csatornarendszere nem képes a szenny- és a csapadékvíz elvezetésére, így a terhelés csökkentése érdekében a Dunába vezetik a csapadékkal kevert szennyvizet.

Hogy végleg megszűnjön a csapadékkal kevert szennyvíz Dunába vezetése, ahhoz arra van szükség, hogy megvalósuljanak a város és a DMRV együttműködésében tervezett további fejlesztések: a belváros déli részén is elkészüljön a csapadék- és a szennyvízelvezetés szétválasztása, illetve új nyomócsövek telepítésével megtörténjen a város leválasztása a regionális szennyvízvezetékről. Ennek a fejlesztésnek a megvalósításhoz szükséges elvi vízjogi engedélyezési terveket a DMRV már elkészítette.

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 126/2022 (VI.29.) Kt. döntése alapján megkezdte a kiviteli tervek elkészítésére, valamint a kivitelezésre vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás előkészítését, egyúttal adatot szolgáltatott a Technológiai és Ipari Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium illetékes államtitkársága számára a projekt megvalósításához szükséges állami pénzügyi támogatás előteremtése érdekében.

Vége a strandszezonnak a Postáson