2000 Szentendre, Kálvária út 16/c.      

   +36 26 300 200

Bowling

Árak, pályabérlés, játékszabályok

Közvetlenül az étterem mellett található a 4 pályás bowling, ahol az „amatőr” szórakozni vágyókon kívül versenyzőket hívunk meg különböző kupákra, sportrendezvényekre, illetve céges rendezvényeket is szervezünk.

Felhívjuk kedves Vendégeink figyelmét, hogy a bowlingpálya bérléseket és a billiárdot kizárólag az uszodai pénztár nyitvatartási idejében van lehetőség kifizetni!

(A pénztár nyitvatartása: hétfő-péntek 6.00-22.00, szombat 6.00-21.00, vasárnap 9.00-20.00 óráig. Utolsó pályabérlés zárás előtt 1 órával)

 

 

Bowling 3

  

Bowling – Játék mindenKOR

A bowling egy igen látványos és nagy népszerűségnek örvendő sport, és az egyik legrégebbi játék a világon.

bowling V8 2Ki gondolná, hogy a bowling az ókori Egyiptomból, i.e. 3200-ból származik? A mai golyókhoz és bábukhoz hasonló eszközöket találtak régészek egy piramis aljában. A játékot előbb Babilóniába, majd Julius Caesar uralkodása idején Észak-Olaszországba is átvették.

A bowling azon formáját, melyet ma is játszunk, először egy Londonról szóló könyvben említették, melyet több mint 800 éve írtak. Az első fedett pályás bowling 1445-ből származik, szintén Londonból.

Más elméletek is napvilágot láttak, mint például, hogy a bowling Németországban alakult ki i.sz. 300 körül, illetve a hollandok szerint kilenc bábu került felállításra gyémánt alakban, és az volt a cél, hogy csak a középső bábut döntsék le. Amerikába az első holland bevándorlók által került. Itt a szesz- és szerencsejáték tilalom idején - hogy a játék betiltását elkerüljék - adtak a már meglévő kilenc bábuhoz egy tizediket, és a bábuk felállítását is megváltoztatták háromszögformára. A mai napig így játsszuk a játékot.

Születésnapi és egyéb mulatságok egyik kedvenc játéka a bowling! Kulturált környezetben, felszabadultan játszhatnak nálunk gyerekek és felnőttek, fiatalok és idősek egyaránt!

Gurítson velünk!

BOWLING JÁTÉKSZABÁLYAI

bowling jatekszabalyok

A bowlingot csoportban és egyénileg is lehet játszani. Lényege, hogy tíz mezőt kell teljesíteni, és egy mezőben két lehetőségünk van a gurításra. Ha a bábukat egy gurításból letaroljuk – ezt nevezzük strikenak -, akkor a következő két gurítás eredményét a gép automatikusan hozzáadja a tarolás eredményéhez. Abban az esetben, ha másodikra döntjük le a bábukat - ez a spare -, csak a következő gurítás eredménye adódik hozzá pluszban pontszámokhoz.

Az eredmény nyilvántartása, számolása: 

Ha nem sikerül két dobásból sem levinni az összes (10) fát, akkor a ledobott fák száma adja a mező értékét.

Spare-nek hívjuk (jele /), ha két dobásból visszük le a 10 bábut (fát). E mezőhöz az ezt követő gurítás eredménye adódik hozzá.

Strike-nak nevezzük jele (X), ha az első gurításra ledöntjük mind a 10 bábut. Ilyenkor elmarad a második gurítás. E mezőhöz a következő két gurítás eredménye is hozzáadódik.

Ha egy játékos a 10. mezőt is hibátlanul teljesíti, akkor ezt követően kap még egy ún. "bónuszdobást", mely spare esetén egy, strike esetén pedig plusz két dobást jelent.

A maximális, 300-as eredményt úgy lehet elérni, hogy a lehetséges 12 kezdő dobás mindegyike strike!!!

Magyarországon a hivatalos egyéni csúcs jelenleg 299 fa.

Splitről beszélünk akkor, ha az első gurítás után különlegesen nehéz vagy egyáltalán nem vehető állás marad fenn.

Érvénytelennek számítanak azok a gurítások, amikor belépünk a pályára, illetve azok, amikor a golyók a pályán kívüli csatornákba érkeznek.