2000 Szentendre, Kálvária út 16/c.      

   +36 26 300 200

Bemutatkozás

Családi házak, új építésű lakópark, panel lakótelep és egy fűtőmű: ebben a környezetben magasodik Szentendre új büszkesége, a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpont. Szükségképpen kimagaslik szomszédjai közül, ugyanakkor harmonikusan illeszkedik is a dimbes-dombos szentendrei környezetbe a letisztult formavilágú új létesítmény. Fehér és antracit színek, fém, üveg és hosszúkás téglalapokra tagolt homlokzatburkolat jellemzik az épületet.

Szerencsére, akárcsak a közelmúlt néhány hasonló létesítménye, a Vizes Nyolcas sem a „mindent bele” filozófia jegyében született, nem a harsány és csiricsáré „aquapark-fíling” vonalat követi. A létesítmény tervezője Rombauer Gábor.

Különösen az uszodacsarnokban feltűnő a letisztult visszafogottság: a tér hangsúlyozottan világos, köszönhetően többek között a hatalmas üvegfelületeknek, amelyeken át még a medencéből is gyönyörködhetünk a nagyszerű panorámában, a belső tér világos színeinek (fehér és homokszín) és az uszodacsarnok tetejét érdekesen tagoló opálos bevilágító sávoknak. A medence kékje mellett határozott színfoltokként a narancsszín nyugágyak és a zöld növények teszik érdekessé és ellensúlyozzák a hangsúlyozottan világos teret.

A medencetérrel szemben a wellnessrészlegen megjelennek a játékosabb elemek: mozaikburkolat vagy a falat tagoló színes, csíkhatású bevilágító ablakok. A szaunafolyosó érdekesen sejtelmes, barlangszerű jelleget kapott. Itt minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere: finn szauna, gőz- és aromakabin, jégbarlang, sőt a valódi barlangot imitáló élményzuhany is. A 33 m-es, vízilabda-mérkőzések rendezésére is alkalmas nagymedence mellett egy tanmedence is helyet kapott a létesítményben.

A medencetér és a wellness-jacuzzi tere közé ékelődik a zártabb szaunafolyosó és az öltöző tömbje. A koedukált szekrényes öltöző néhány öltözőkabinnal eurokonform.

Az uszoda domboldalra épült, és funkcionális tagolása is „rétegezett”: az alagsorban mélygarázs található, a földszinten Életerő Életmód Központ, büfé, sportbolt, bowling & biliárd, továbbá több konferenciaterem helyezkedik el. Az uszoda és wellness az első emeleten, a fitneszrészleg a másodikon kapott helyet, a tetőteraszon pedig a minigolfozás mellett kivételes rendezvényeknek adunk helyet. A többszintes kialakításnak köszönhetően sokféle funkciót sikerült az épületbe préselni. Egy mai uszoda-wellness központtól azonban el is várható hogy minél többet tudjon. Hiszen amíg a csemete úszásoktatásban részesül, az anyuka sem múlatja hiába az időt: igénybe veheti például a fitnesztermet, ahonnan a belső tér átlátható, transzparens kialakításának köszönhetően akár a medenceteret is szemmel tarthatja, de azon keresztül még a környező tájra is kilátás nyílik.

Szentendrének is régi vágya volt az uszoda. Az 1980-as években egy magánszemély, Kováts Lajos kezdeményezte, hogy épüljön egy, a sérült gyermekek rehabilitációját segítő uszoda. Ennek érdekében vagyonát a városra hagyta, ez azonban sajnos nem volt elegendő e nemes cél eléréséhez. Végül a most megvalósult 2,5 milliárd Ft-os projekthez a város szakmai-pénzügyi befektető partnereket keresett: a beruházó a Raiffeisen Property Lízing Zrt., a finanszírozó a Raiffeisen Bank Zrt., az üzemeltető az Aquapalace Kft. A létesítmény 20 év futamidő után kerül az Aquapalace Kft. Tulajdonába. A kivitelezést az Arcadom Építőipari Zrt. végezte. Az új uszoda nemcsak a szentendreieket, de a környező települések lakóit is kiszolgálja.

vezető tervezők: Farkas Zoltán, Rombauer Gábor
építész munkatársak: Pinczel Edina, Csizmadia Zsuzsanna
tartószerkezetek: Dufner István – D-PLAN 2002 Kft.
épületgépészet: Oltvai András – OLTVAI Gépész Stúdió
elektromosság: Palai László, Kiss Vilmos
konyhatechnológia: Straub Ágnes – SZIGMAVILL Mérnöki Szolg. Bt.
vízgépészet: Szebeni Gábor – VÍZxVÍZ99 Tervező Iroda Bt.
közlekedés: Visnyei Ilona – VIA-COMP Mérnöki Iroda Kft.
kertészet: Sági Ilona – VÁRKERT Műszaki Tervezési Kft.
közművek: Kádár László – KÁDÁR-KOMPLEX Kft.
elektromos közmű: Kovácsics Tibor – INTECH Kft.
generáltervező: Farkas és Zarándy Építész Stúdió, Térműhely Kft.

tervezés éve: 2007
bruttó szintterület: 8500 m2
építtető/megbízó: Raiffeisen Property Lízing Zrt.
beruházó: AQUA PALACE Kft.
generálkivitelező: Arcadom Zrt.